۲۴ نتیجه برای شبکه توزیع
مهندس مهدی صدقی، دکتر مسعود علی اکبر گلکار، دکتر محمود رضا حقی فام،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
در مطالعه قابلیت اطمینان سیستم های قدرت، نرخ خطا پارامتری مهم است. نرخ خطا در مطالعات شبکه های توزیع معمولاً به طور تقریبی ثابت در نظر گرفته می شود ولی به طور دقیق تر و در عمل، پارامتری متغیر است که به عوامل داخلی و خارجی زیادی بستگی دارد. برای پیش بینی نرخ خطای متغیر، از وقایع قبلی و داده های آماری آنها استفاده می شود. در این مقاله، نرخ خطای متغیر در شبکه های توزیع فشار متوسط هوایی در اثر برخورد درختان مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجا که جمع آوری و تعیین داده های آماری همواره با خطاهایی همراه است، برای کاوش در داده ها و حذف داده های پرت از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. سپس برای پیش بینی نرخ خطا از یک شبکه عصبی چند لایه پرسپترون استفاده شده است. شبکه عصبی مذکور پس از آموزش، برای تحلیل ورودیها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات عددی بر روی یک شبکه توزیع نمونه با ۳۲ فیدر نشان می دهد که روش های تحلیل عاملی و شبکه عصبی در تحلیل حساسیت، نتایج یکدیگر را تأیید می کنند. ضمناً روش مذکور می تواند هم برای مدلسازی ساده تر و کاهش پیچیدگی ها و هم برای حذف داده های پرت و افزایش اطمینان در پیش بینی نرخ خطا مورد استفاده قرار گیرد.
مهندس مجید داغی، مهندس مهدی صدقی، دکتر مسعود علی اکبر گلکار،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
با توجه به اهمیت ذخیره انرژی در شبکه های توزیع فعال و همچنین وجود تکنولوژیهای مختلف برای باتری ها، در این مقاله، برنامه ریزی بهینه انواع باتریها، با هدف مقایسه ی انواع تکنولوژی ها ارائه شده است. در یک برنامه ریزی بلندمدت، نوع، مکان نصب، ظرفیت و توان نامی باتری ها باید به طور بهینه تعیین شود. تابع هدف شامل هزینه های سرمایه گذاری، تعمیرات و نگهداری، بهره برداری شبکه و شاخص های قابلیت اطمینان است. قیود سطح ولتاژ، ظرفیت تجهیزات و تعادل توان در شبکه باید در کل دوره ی برنامه ریزی رعایت شوند. از طرف دیگر، هر تکنولوژی دارای پارامترهای فنی و اقتصادی غیرقطعی مخصوص به خود است که در زمان ها و موقعیت های مختلف تغییر می کند. بنابراین در یک مطالعه ی جامع، عدم قطعیت پارامترهای باتری، در کنار سایر مشخصات غیرقطعی سیستم مد نظر قرار گرفته است. مسأله ی عدم قطعیت، با استفاده از تحلیل های فازی مدلسازی می شود و برای بهینه سازی از الگوریتم تبرید تدریجی استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان میدهد که تکنولوژی Zn-Br در شرایط میانگین، از سایر انواع مناسب تر است. با اینحال در شرایط غیر قطعی، تکنولوژی NaS می تواند با Zn-Br رقابت کرده و گزینه ای بهینه باشد. در نهایت با اجرای تحلیل حساسیت، نتایج به دست آمده به شبکه های مختلف تعمیم داده می شوند.
مهندس فرهاد صمدی قاضی جهانی، دکتر جواد صالحی، دکتر نوید تقی زادگان کلانتری،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
این مقاله یک روش جدید مبتنی بر سناریو برای طراحی بهینه ریزشبکههای چندگانه با درنظرگرفتن عدم قطعیت در بار و تولید منابع تولیدپراکنده تجدید پذیر ارایه میکند. روش پیشنهادی برای تعیین ظرفیت، نوع، تعداد و مکان بهینه منابع تولیدپراکنده تجدیدپذیر و کنترلپذیر همراه با جایابی سوئیچ جهت خوشه بندی شبکه توزیع سنتی به مجموعه ای از ریزشبکه های به هم پیوسته با ساختاری اقتصادی و قابل اطمینان به کارگرفته شده است. هدف مساله پیشنهادی کاهش کلیه هزینههای طراحی شامل هزینه های سرمایهگذاری و بهرهبرداری، هزینه تلفات، هزینه آلودگی هوا و هزینه انرژی تامین نشده می باشد. عدم قطعیت پارامترهای ورودی مساله توسط روش تولید سناریو درنظرگرفته شده و همچنین برای کاهش حجم محاسباتی و افزایش سرعت اجرای برنامه از تکنیک کاهش سناریو بهره برده شده است. الگوریتم بهینهسازی فاخته برای بهینهسازی تابع هدف استفاده شده است. همچنین، تاثیر ضرایب بهینهسازی بر روی مساله طراحی و مقاوم بودن الگوریتم پیشنهادی توسط آنالیز حساسیت مورد بررسی قرار گرفته است. کارایی و عملکرد روش پیشنهادی بر روی شبکه استاندارد ۳۳ باسه مورد اجرا قرار گرفته و نتایج بدست آمده نشان میدهد روش پیشنهادی ابزاری کارامد و موثر برای طراحی ریزشبکهها تحت عدم قطعیت میباشد.
رحمن دشتی، محمد دیسی، شهرام جوادی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
شبکه توزیع بهعنوان بخشی از ساختار کلی سیستمهای قدرت، آخرین حلقهی زنجیره تولید و انتقال انرژی محسوب میگردد. ازجمله مهمترین مسائل موجود در خطوط توزیع، مسئله بروز خطا است که با توجه به ساختار ذاتی شبکههای توزیع و انشعابات متعدد، مکانیابی آن اهمیت ویژهای دارد. روشهای امپدانسی بهعنوان معمولیترین روش برای مکانیابی خطا میباشد. این روش با مشکلاتی مانند چند پاسخی بودن و عدم تشخیص بخش خطا روبرو بوده و قادر به ارائه پاسخ یکتا نمیباشد. در این مقاله ابتدا با استفاده از روش امپدانسی ارتقاءیافته، مکانهای ممکن خطا تشخیص داده میشود. سپس فرکانسهای طبیعی آن نقاط تعیین میگردد. لذا با توجه به اینکه مکانهای ممکن خطا بیش از یک نقطه میباشند لازم است بخش خطا جهت تعیین مکان اصلی خطا شناسایی گردد. بنابراین شبیهسازی خطای هر بخش از مکانهای ممکن را به ازای گامهای کوچک انجام داده و با تطبیق فرکانس تعیین شده با فرکانس پایه ثبت شده در شکل ولتاژ اصلی خطا، بخش و مکان اصلی خطا تعیین میگردد.
اقای یاسر علیپور، دکتر محمد طلوع عسکری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
به علت رشد روزافزون محدودیت های زیست محیطی و اقتصادی در دنیای امروز، استفاده از تولیدات پراکنده که غالبا از انرژی های تجدیدپذیر استفاده می کنند، در کنار خودروهای برقی به شدت در حال افزایش می باشند. در مقیاس بزرگ هر یک از این دو تکنولوژی می تواند اثرات زیان باری روی شبکه الکتریکی داشته باشد، اما با برنامه ریزی و مدیریت سمت مصرف مناسب، این تکنولوژی ها همراه با منابع ذخیره سازی انرژی می توانند این اثرات را کاهش دهند. در این راستا تاثیر تجمع یکپارچه خودروهای PEV به شبکه جهت فرآیند شارژ یا دشارژ و ناپایداری شبکه ناشی از آن خصوصاً در زمان پیک بار بعنوان چالش اساسی در استفاده از این ماشینها مطرح گردیده است. نوآوری این مقاله ارائه مدلی جهت مدیریت سیستم شارژ هماهنگ و ناهماهنگ خودروهای برقی متصل به شبکه همراه با ۲ واحد نیروگاه بادی ۱ واحد نیروگاه خورشیدی به عنوان منابع تولید پراکنده و تقسیم بندی خودروهای برقی به ۴ کلاس مختلف با در نظر گرفتن درصد سهم هر خودرو در شبکه و در نظر گرفتن تعداد تصادفی خودروها در هر کلاس با استفاده از تابع توزیع نرمال می باشد. مدل پیشنهادی با استفاده از الگوریتم ژنتیک حل شده است. در این مدل هزینه تلفات سالیانه انرژی و هزینه بهره برداری واحدهای تولید پراکنده به صورت یکپارچه به عنوان تابع هدف مطرح میگردد. نتایج حاصل از شبیهسازی روی شبکه ۳۳ باسه IEEE اجرا گردیده است، نتایج خروجی نشان دهنده قدرت کارایی و بهبود عملکرد مدل می باشد.
آقای امیر فردینی، دکتر علی احمدیان، پرفسور مسعود علی اکبر گلکار،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه با توجه به پیشرفت های تکنولوژی و ملاحظات زیست محیطی و اقتصادی، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر و و لزوم مدیریت انرژی در سیستمهای قدرت توجه زیادی به خود جلب کرده است. با توجه به اهمیت مدیریت انرژی در سیستمهای قدرت و از طرفی لزوم کاهش آلایندگی تولیدکنندگان برق، مسئله بهرهبرداری از ریزشبکهها با در نظر گرفتن این دو هدف، اهمیت قابل توجهی را به خود اختصاص داده است، همچنین رشد روز افزون ضریب نفوذ انرژیهای تجدیدپذیر شیوهنوین بهرهبرداری از ریزشبکهها را ملزم کرده است. تعاریف زیادی برای مدیریت انرژی وجود دارد ولی همه آنها در هدف رسیدن به مصرف انرژی کمتر، بدون ازدست دادن کیفیت لازم از طریق به کارگیری مهارتهای مدیریتی، فناوری و سرمایه گذاری، مشترک میباشند. در این مقاله، یک روش جدید برای اجرای مدیریت هماهنگ احتمالاتی انرژی بین شبکه توزیع و ریزشبکههای متصل شده بر مبنای نظریه بازیها ارائه شده است. روال بهرهبرداری به عنوان یک بهینهسازی دو مرحلهای در نظر گرفته شده است که مرحله دوم آن توسط الگوریتم اجتماع ذرات حل شده و مرحله بالاتر با مدلسازی در فضای نظریه بازیها حل شده است. نتایج شبیهسازی نشان داده با پیادهسازی فضای همکاری میان ریزشبکهها و شبکه توزیع، هزینههای کل مجموعه کاهش پیدا کرده است.
آقای علی محمد حریری، دکتر مریم اخوان حجازی، دکتر حامد هاشمی دزکی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، مدلسازی مناسب بار و ارائه روش نوین برای کاهش حالات بار در ارزیابی قابلیت اطمینان شبکه های هوشمند توزیع انرژی الکتریکی به کمک روشهای تحلیلی ارائه میگردد. از آنجایی که در یک شبکه توزیع هوشمند، عدم قطعیت های متعددی وجود دارد، زمانبر بودن و حجم بالای محاسبات در ارزیابی شاخص های قابلیت اطمینان یک چالش و موضوع مهم و اساسی میباشد، از اینرو در شرایطی که بتوان حجم محاسبات را کاهش و سرعت را افزایش داد، میتوان استفاده از روشهای تحلیلی ارزیابی قابلیت اطمینان در قالب مسائل بهینه سازی و ... که نیاز به تکرار زیاد دارند را عملیاتی نمود. با این وجود، باید توجه داشت که در عین افزایش سرعت محاسبات و کاهش پیچیدگی های ارزیابی قابلیت اطمینان، باید دقت محاسبات نیز در سطح مطلوبی حفظ شود. در روش پیشنهادی، سه سناریوی کاهش سطوح بار و ماتریس حالت مربوطه بر اساس تجمیع زمانی بدون پیشفرض، تجمیع زمانی با پیش فرض مشابه بازه های زمانی تعریف شده تعرفه گذاری شرکت های توزیع و تجمیع مقداری معرفی گردیده است. ارائه مدل ریاضی برای روش کاهش سطوح ماتریس حالت بار یکی از نوآوری ها و مزایای روش پیشنهادی میباشد.
روش پیشنهادی بر روی شبکه ۳۳ شین IEEE و فیدر واقعی از شرکت توزیع نیروی برق استان اصفهان (فیدر خیابان امیرکبیر کاشان) پیاده سازی شد. نتایج به دست آمده دلالت بر کارآیی روش پیشنهادی دارد. نتایج نشان می دهد با انتخاب سناریوی مناسب کاهش درجه بار (سناریوی تجمیع زمانی بدون پیش فرض یا تجمیع مقداری) می توان با کمتر از یک درصد خطا در محاسبات، سرعت روش ارزیابی قابلیت اطمینان را در حدود ۹۰ درصد افزایش داد. یکی از مزایای دیگر این مقاله، انجام آنالیز حساسیت شاخص انرژی توزیع نشده مورد انتظار بر حسب تعداد سطوح بار کاهش یافته در سناریوهای مختلف و تغییر مشخصه های بار مانند واریانس بار اشاره نمود. نتایج آنالیز حساسیت انجام شده نشان می دهد در شرایطی که تغییرات بار همراه با عدم قطعیت بالاتر و ماهیت اتفاقی بیشتری باشد، نیاز به استفاده موثر و هوشمندانه از روش پیشنهادی برای کاهش هوشمندانه سطوح بار افزایش مییابد.
شیوا نظام زاده اژیه، ایمان صادق خانی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
جریان خطای کوچک خطاهای امپدانس بالا یکی از چالشهای مهم حفاظت شبکههای توزیع است. عدم توانایی آشکارسازی این نوع خطا توسط رلههای اضافه جریان مرسوم منجر به تداوم قوس الکتریکی ناشی از آنها میشود که نتیجه آن اتلاف انرژی، خطر آتشسوزی و شوک الکتریکی میباشد که تهدیدی برای جان انسانها و تجهیزات شبکه است. در این مقاله یک الگوریتم آشکارسازی خطای امپدانس بالا بر مبنای کمّی سازی ویژگیهای غیرخطی بودن و نامتقارن بودن شکل موج حاصل از خطا ارائه میگردد. به این منظور ابتدا از جریان پست توزیع نمونهبرداری شده و سپس مؤلفه تحمیلی خطای سیگنال آنتروپی متقاطع حاصل از مقایسه شکل موج دو نیم سیکل متوالی جریان به عنوان شاخص آشکارسازی خطا محاسبه میشود. از سوی دیگر برای غلبه بر چالش تشابه گذراهای ناشی از کلیدزنی تجهیزات و خطا، از زمان تداوم گذرا به عنوان قید شاخص پیشنهادی بهره برده میشود. طرح پیشنهادی در حضور بارهای غیرخطی به خوبی کار کرده و نیازی به دادههای آموزشی، تبدیل و محاسبه مؤلفههای هارمونیکی و متقارن ندارد. کارآیی الگوریتم پیشنهادی از طریق شبیهسازی حوزه زمانی سیستم تست استاندارد ۱۳ باسه IEEE نشان داده میشود.
آقا سینا قائمی، دکتر سید مهدی موسوی بادجانی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه حضور منابع تولید پراکنده خورشیدی در سطح شبکههای توزیع بدون چالش نمیباشد و در سایه عدم مدیریت بهینه ممکن است بهرهوریهای اقتصادی برای شبکه به همراه نداشته باشد. سیستمهای ذخیرهساز انرژی پتانسیل حل این مشکل را دارند. لذا در این مقاله یک روش جدید برای مدیریت انرژی شبکههای توزیع ارائه شده است تا نشان داده شود که چگونه حضور منابع ذخیرهساز باعث سودآوری و افزایش کیفیت خواهد شد. در این روش تعداد سیکل متناوب شارژ و دشارژ ذخیرهسازها جهت جلوگیری از کاهش طول عمر کنترل شدهاند. در روش پیشنهادی برای مدیریت انرژی شبکههای توزیع مجهز به منابع خورشیدی از روابط پخش بار محدب استفاده شده است تا اینکه اطمینان کافی از همگرایی نتایج و بهینگی آنها وجود داشته باشد. افزون بر این بارهای حساس به قیمت و قابل قطع نیز در مسئله بهینهسازی مدلسازی شدهاند. روش پیشنهادی مدیریت انرژی به یک شبکه توزیع ۳۳ باسه اعمال گشته است و نتایج حاصل از آن نشان میدهد که حضور منابع ذخیرهساز در شبکههای توزیع تا چه اندازه در بهبود کیفیت پارامترهای فنی و اقتصادی موثر بوده است. نتایج حاصل در دو حالت در نظرگیری اهمیت موضوع طول عمر منابع ذخیرهسازها و بدون در نظرگیری آن با هم مورد قیاس قرار گرفتهاند.
امیرمسعود محقق، سید یاسر درخشنده، عباس کارگر،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله، یک راهبرد جدید مبتنی بر مدل پویا (زمان محور) جهت برنامه ریزی توسعه سیستم های توزیع انرژی الکتریکی با در نظر گرفتن منابع تولید پراکنده و بهرهگیری از رویکرد فنی-اقتصادی ارائه شده است. مدل ارائه شده قادر است علاوه بر مکان و ظرفیت بهینه، برنامه زمانی نصب/ تقویت گزینه های توسعه را تعیین نماید. رویکرد پیشنهادی یک مسأله بهینهسازی غیر محدب و دارای ماهیت غیرخطی و آمیخته با اعداد صحیح است. علاوه بر این، توجه به عدم قطعیت در تقاضای توان باعث می شود که مساله برنامه ریزی توسعه به طور فزایندهای چالش برانگیز باشد. از این رو، یک رویکرد تجزیه سه مرحلهای برای حل مساله معرفی شده است. به منظور مدل سازی عدم قطعیت تقاضای توان در رویکرد پیشنهادی از روش تخمین دو نقطه ای استفاده شده است. جهت دستیابی به جواب بهینه از الگوریتم جستجوی هارمونی بهبودیافته استفاده شده است. امکانسنجی و اثربخشی رویکرد پیشنهادی در برنامه ریزی پویای توسعه سیستم های توزیع انرژی الکتریکی توسط چندین مورد مطالعه ای مختلف بر روی سیستم توزیع انرژی الکتریکی ۱۳/۸ کیلوولت با ۲۷ باس نشان داده شده است. نتایج شبیه سازی به دست آمده بیانگر قابلیت و سودمندی رویکرد جدید پیشنهادی در برنامه ریزی پویای توسعه سیستم های توزیع انرژی الکتریکی است.
مهندس هادی یوسفی، دکتر سیداصغر غلامیان، دکتر علیرضا ذکریازاده،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
نفوذ بالای واحدهای فتوولتائیک در سطح شبکه توزیع ممکن است منجر به چالش افزایش ولتاژ همزمان با ساعات حداکثر تولید این منابع شود. لذا نیاز به اجرای برنامههای کنترل ولتاژ با لحاظ کردن ویژگی تاثیر ناحیهای توان راکتیو است. در این مقاله مدلی برای مدیریت توان راکتیو در شبکه توزیع در حضور منابع تولید پراکنده فتوولتائیک ارائه شده است که از قابلیت اینورتر واحدهای فتوولتائیک جهت تامین توان راکتیو مورد نیاز استفاده میکند. در روش پیشنهادی، با توجه به تاثیر ناحیهای توان راکتیو، ابتدا شبکه توزیع با استفاده از یک روش خوشهبندی به بخشهای کوچکتری تقسیم میشود. سپس، از الگوریتم توزیع شده مسیر متناوب ضرایب (ADMM) برای برنامه مدیریت ولتاژ و توان راکتیو به صورت توزیع شده در بخشهای مختلف استفاده میشود. همچنین، عدم قطعیت تولید منابع فتوولتائیک با استفاده از برنامهریزی تصادفی مدلسازی شده است. روش پیشنهادی بر روی شبکه توزیع واقعی که مجهز به مولدهای تولیدپراکنده است مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان میدهد استفاده از روش کنترل ولتاژ پیشنهادی موجب استفاده حداقل از ظرفیت توان راکتیو و سرعت بالای انجام محاسبات میشود.
رضا صابری، حمید فلقی، مصطفی اسماعیلی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
حوادث رخ داده با احتمال وقوع پایین و تأثیر بالا، که سالانه خسارات بالایی وارد می کنند، سلامت شبکه های توزیع را به صورت جدی تهدید می کنند. از این رو در سراسرجهان لزوم توجه به بحث افزایش تاب آوری شبکه و تداوم تأمین برق بیش از پیش احساس می شود. در شبکه های توزیع مدرن با توجه به حضور روز افزون منابع تولید پراکنده در شبکه های توزیع، یک روش جایگزین برای تأمین بار هنگام خرابی در سمت شبکه ی اصلی و بهبود تاب آوری شبکه، استفاده از منابع تولید پراکنده می باشد. در این مقاله ابتدا مفهوم تاب آوری شبکه توزیع در حضور منابع تولید پراکنده و نحوه مدل سازی حوادث طبیعی متداول مانند سیل و طوفان ارائه می گردد. سپس به منظور بررسی تأثیر منابع تولید پراکنده بر تاب آوری شبکه توزیع، شاخصی جدید بر اساس تاب آوری شبکه در قبال تأمین بار و تاب آوری منابع تولید پراکنده شامل سلول های خورشیدی و منابع گازسوز متداول، فرموله بندی شده و شاخص تاب آوری کل شبکه در حضور این منابع بدست می آید. در نهایت با استفاده از الگوریتم ژنتیک به عنوان ابزار بهینه سازی با هدف بهبود تابآوری شبکه توزیع به حل مسأله ی طراحی بهینه منابع تولید پراکنده که شامل تعیین نوع و مکان بهینه ی ظرفیت موجود این منابع در شبکه است، پرداخته می شود و با انجام مطالعات عددی بر روی یک شبکه ی توزیع واقعی کارایی روش پیشنهادی نشان داده می شود.
مهدی ظریف، محمد علیشاهی، ابوالفضل قاسمی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
کاهش پیک بار و صاف نمودن الگوی بار مصرفی در شبکه همواره به عنوان یکی از مسایل مهم در شبکههای توزیع مطرح بوده است. بدین منظور راهکارهایی وجود دارد تا به کمک آنها بتوان بار مصرفی در ساعات پیک را کاهش داد و یا بخشی از آن را به ساعات دیگر منتقل نمود. با گسترش مفهوم ریزشبکه و هوشمندسازی شبکههای الکتریکی، استفاده از منابع تولید پراکنده و ذخیرهکنندهها به عنوان یک راه برای حل این مشکل مطرح شده است که امروزه با سرعت بیشتری به سیستم قدرت اضافه میشوند. در همین راستا، این مطالعه قصد دارد تا تاثیر استفاده از منابع ذخیرهی انرژی (باتری) را بر روی مواردی همچون کاهش پیک بررسی نماید. ساختار مساله به صورت برنامهریزی خطی مختلط با عدد صحیح میباشد که برای یک سیستم نمونه توسط نرم افزار GAMS شبیهسازی شده است. نتایج شبیهسازی نشان میدهند که با حضور منابع ذخیرهساز در شبکه و برنامهریزی مناسب شارژ/دشارژ آنها و همچنین وجود اهرم تشویقی قیمت، پیک بار شبکه کاهش یافته و الگوی بار صافتر میشود.
دکتر اسماعیل محبوبی مقدم، دکتر احمد نیکوبخت، دکتر محسن زارع،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
برنامههای پاسخگویی بار نقشی کلیدی در بهبود عملکرد سیستمهای برق موجود ایفا میکنند. لذا، قابلیتهای گوناگون و موانع چنین برنامههایی میبایست مورد ارزیابی قرار گیرد. در این مقاله، یک مدل تصمیم گیری موثر برای تامین کنندگان سرویس انرژی با هدف چگونگی حضور در بازار روز بعد، و اختصاص توان در شبکه توزیع پایین دست ارائه شده است. به منظور در نظر گرفتن اثرات متقابل پاسخگویی بار و قیمتهای برق، یک چارچوب تکراری دو مرحلهای پیشنهاد گردیده است. در این چارچوب، در یک مرحله، بازار برق شبکه بالادست تسویه گردیده تا مقادیر قیمتهای حاشیهای محلی تعیین گردد، و سپس مسئله پاسخگویی بار با هدف کاهش هزینه کل تامین انرژی در شبکه توزیع اجرا میگردد و این روند ادامه مییابد. مدلسازی بارهای منعطف با در نظر گرفتن انواع مختلف وسایل خانگی پاسخگو در یک شبکه توزیع انجام میشود. نتایج بدست آمده نشان میدهد که استفاده از چارچوب پیشنهادی منجر به پاسخهای بهینهتر و نیز قابل اعتمادتری گردیده، و مزایای قابل توجهی برای تامین کنندگان سرویس انرژی فرآهم میآورد.
خانم الهام فلاح باغمورتینی، خانم مطهره کرمی، دکتر داود شیشه بری،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
شبکه توزیع برق یک زنجیره تامین پر اهمیت است که ترکیبی از فرآیندهای گوناگون میباشد. از آنجا که، برق کالایی به شدت فناپذیر است، بنابراین رویکردی جامع نسبت به زمان خاموشیهای برنامهریزی نشده، به منظور جلوگیری از هرگونه تلفات برق بسیار ارزشمند است. حوادث گوناگونی در شبکههای توزیع برق ایجاد اختلال میکنند که شبکه، بدون خط گرم قابل تعمیر و بازگشت به حالت اولیه میباشد. پیشبینی این حوادث و مدیریت آنها در کاهش زمانهای خاموشی برنامهریزی نشده میتواند موثر باشد. هدف این مقاله، ارائه مدل پیشبینی مدت زمان خاموشیهای برنامهریزی نشده و انرژی به فروش نرفته بر اساس دادههای ثبت شده در سامانه ۱۲۱، شبکهی شهری امور سه شرکت توزیع برق استان یزد است. نتیجه نهایی این تحقیق نشان میدهد که مدل(های) ARIMAX نسبت به مدل(های) ARIMA خطای کمتری را نشان داده و پیشبینی بهتری را ارائه میدهند. لذا استفاده متغیرهای برونزا در پیشبینیها و عدم اکتفا به نوسانات یک متغیر میتواند نتایج بهتری در پیشبینیها ارائه دهد. همچنین مدل به دست آمده نشانمیدهد در تیرماه سال ۱۴۰۱ مدت زمان خاموشی بیبرنامه قریب به ده ساعت در این شبکه و همچنین توان به فروش نرفته تقریبا ۶ مگاوات ساعت خواهد بود.
سید محمد نوبختی، عباس کتابی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
ویژگیهای ریزشبکهها از جمله عبور توان دوطرفه در فیدرها، کاهش سطح اتصالکوتاه در حالت جزیره ای، و ماهیت منابع تولید پراکنده (DGs ) سبب اختلال در عملکرد روشهای حفاظت متعارف در ریزشبکهها میگردد. در این مقاله، یک روش حفاظتی مبتنی بر امپدانس، بر ای تشخیص اتصالکوتاه در خطوط توزیع هو ایی و کابلی فشارضعیف ( LV ) و فشارمتوسط ( MV ) در ریزشبکه ها پیشنهاد شده است. بر ای تعیین یک شاخص تشخیص اتصال کوتاه، از مدارهای معادل پیشنهادی جدید بر ای خطوط دوسو تغذیه استفاده می شود. در روش پیشنهادی دادههای محل نصب رله و دامنه ولتاژ توالی مثبت طرف دیگر خط مورد نیاز است. این روش قابلیت تشخیص اتصالکوتاههای امپدانس بالا ر ا نیز در هر دو حالت متصل به شبکه و جزیره ای دارا است. علاوه بر این، روش پیشنهادی، در برابر عدم قطعیت بار و تولید و همچنین تغییر پیکربندی شبکه، مقاوم است. نرخ نمونه برداری پایین و حداقل تبادل داده از جمله مز ایای روش حفاظت پیشنهادی است. به منظور ارزیابی صحت عملکرد این روش، شبیه سازی در نرم افزار پی اس کد و متلب انجام شده است
اقا حسین لطفی، اقا محمد ابراهیم حاجی ابادی، اقا مهدی صمدی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
تجدید آرایش فیدرهای شبکه توزیع یکی از راهبردهای شناخته شده و مؤثر در شبکه توزیع است که به منظور بدست آوردن یک پیکربندی بهینه جدید برای فیدرهای توزیع با مدیریت وضعیت سوئیچ ها در شبکه توزیع انجام میگیرد. در این مطالعه، مسئله چند هدفه تجدید آرایش شبکه توزیع در حضور بهینه منابع تولید پراکنده و واحدهای خازنی در قالب چند هدفه فرموله شده است. همچنین اثر عدم قطعیت مربوط به بار الکتریکی نیز در فرایند بهینه سازی مسئله مورد نظر لحاظ شده است. توابع هدف متداول در مساله تجدید آرایش شامل تلفات توان و انحراف ولتاژ میباشندکه اهداف مهمی در سیستم های توزیع سنتی هستند، معمولا به تابع هدف قابلیت اطمینان توجه کمتری شده است. از این رو، اهدف اصلی این مطالعه بهبود قابلیت اطمینان و کاهش تلفات و آلودگی واحدهای تولید پراکنده (دیزل ژنرتور) از طریق حل مساله تجدید آرایش شبکه توزیع می باشد. مسئله بهینهسازی تجدید آرایش شبکه توزیع، یک مسئله غیر خطی و غیر محدب است، در نظر گرفتن اثر واحدهای تولید پراکنده و خازنی باعث پیچیدگی بیشتر مسئله بهینه سازی میشود. به همین منظور، الگوریتم بهینه سازی بهبود یافته گرگ خاکستری برای حل این مسئله بهینه سازی ارائه شده است. در ادامه، مقادیر توابع هدف با استفاده از توابع عضویت فازی، نرمالیزه شده اند و درنهایت، از منطق فازی برای یافتن بهینه ترین جواب در میان جوابهای پارتو به دست آمده استفاده شده است. به منظور نشان دادن کارایی روش پیشنهادی، بر روی سیستم تست ۳۳ باسه تست شده، همچنین نتایج حاصل از بهینه سازی با نتایج سایر الگوریتم های تکاملی از قبیل اجتماع ذرات و جهش قورباغه مقایسه شده است.
محسن زنگانه، محمود سمیعی مقدم، آزیتا آذرفر، مجتبی واحدی، نسرین صالحی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
در این مقاله مدلی برای بهینهسازی شبکه توزیع با در نظر گرفتن نفوذ بالای منابع فتوولتائیک (PV) و ایستگاه شارژ وسایل نقلیه الکتریکی (EVCSs) بر اساس ترانسفورماتورهای تغییر تپ (OLTC) و تنظیمکننده ولتاژ پله (SVR)، خازن شنت (SC) و راکتور شنت (ShR) ارائه میکند. هدف در نظر گرفته شده جلوگیری از اضافه ولتاژ ناشی از تزریق توان توسط منابع PV و افت ولتاژ ناشی از شارژ EV در شبکههای توزیع میباشد. مدل پیشنهادی با استفاده از یک الگوریتم ترکیبی جدید بنام PSO-GA حل میشود. مطالعات مربوطه نشان میدهد که با افزایش تعداد تکرارهای PSO، تنوع جمعیت ذرات به راحتی از بین میرود و در یک بهینه محلی قرار میگیرد. ایده ترکیب GA بر اساس PSO معرفی شده در این مطالعه، عملیات متقاطع و جهش GA روی جمعیت PSO انجام میشود که برای بهبود توانایی بهینه سراسری ذرات مفید و باعث میشود الگوریتم از نقطه بهینه محلی خارج شود. دو شبکه آزمایشی استاندارد IEEE مختلف تحت سناریوهای بار متفاوت برای تجزیه و تحلیل مدل پیشنهادی مورد آزمایش قرار گرفته است که کارایی مدل پیشنهادی را آشکار میکند.
اقا حسین لطفی، اقا رحیم ایلدر ابادی، اقا محمد ابراهیم حاجی ابادی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
وقوع شرایط نامساعد جوی و بلایای طبیعی همواره منجر به تحمیل خسارات و قطعیهای گسترده در سطح شبکههای توزیع میشود، که تعداد و شدت این حوادث در سالهای اخیر اغلب رو به افزایش بوده است. بنابراین ارزیابی تابآوری شبکه و قابلیت برگشت پذیری آن در مواجهه با شرایط نامساعد جوی، کاهش نفوذپذیری شبکه توزیع برق در مواجهه با بلایای طبیعی باید از اولویتهای برنامهریزی برای طراحی و بهرهبرداری بهینه از شبکه توزیع باشد .ایده این مقاله، احداث خطوط تایلاین جدید بین بخش سالم شبکه و سایر بخشهای آسیبدیده شبکه در صورت بروز حادثه احتمالی به منظور بازگرداندن سریع سرویس به بخشهای فاقد برق شبکه است. در این مقاله، روش ابتکاری مبتنی بر تکرار با استفاده از نظریه گراف برای بهینهسازی تابع هدف کل، از جمله هزینه احداث خطوط تایلاین، هزینه قابلیت اطمینان و هزینه تابآوری ارائه شده است. روش پیشنهادی بر روی بخشی از سیستم تست RBTS اعمال شده و در نهایت اثر احداث خطوط تایلاین جدید بر شاخصهای تابآوری و قابلیت اطمینان شبکه با توجه به هزینه احداث این خطوط بررسی شده است
مهندس صالح سعیدی، دکتر علی اصغر قدیمی، دکتر محمدرضا میوه،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
پیکربندی شبکههای توزیع با تغییر ساختار شبکههای توزیع از طریق باز وبست کلیدها و اتصال نقاط مانور به منظور بهبود شاخصهای شبکه توزیع مانند کاهش تلفات، تعادل ولتاژ و افزایش نفوذ منابع تولید پراکنده انجام میشود. با افزایش حضور منابع تولید پراکنده در شبکههای توزیع، مسائل توسعه شهری، اضافه شدن بارهای نقطه ای، ایجاد شرایط بحرانی در شبکه توزیع، تعمیرات دوره ای شبکه و احداث پست جدید در شبکه توزیع ساختار شبکههای توزیع نیازمند انعطاف پذیری بیشتری میباشند تا بتوانند به این تغییرات پاسخ بدهند. در برخی از شرایط، تغییرات پیوسته بار و خروجی منابع تولید پراکنده سبب خارج شدن پارامترهای شبکه از محدوده استاندارد خود میشوند، از این رو نیاز به پیکربندی بهینه شبکه از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد. پیکربندی دینامیکی شبکه تغییرات ساختار توپولوژیکی شبکه توزیع توسط بهره بردار توزیع با تغییرات وضعیت کلیدها به طور اتوماتیک یا دستی میباشد. از این رو هدف این مقاله طراحی یک ماژول نرم افزاری کاربردی در بستر GIS جهت تعیین پیکربندی بهینه شبکه در زمانهای دلخواه بهره برداران به منظور بهبود تلفات میباشد. به منظور رسیدن به هدف ذکر شده در ابتدا اطلاعات موجود در GIS توسط یک جعبه ابزار جدید استخراج شده است. سپس به کمک طراحی یک ماژول جدید، اطلاعات استخراج شده به نرم افزار DIgSILENTمعرفی شده است. در گام بعدی، به کمک ماژول طراحی شده جدید، پیکربندی بهینه شبکه انجام شده است. در نهایت، کلیدهای تعیین شده جهت انجام بازارآیی توسط یک ماژول دیگر در GIS قابل مشاهده می باشد.