:: دوره 5، شماره 2 - ( 11-1395 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 130-118 برگشت به فهرست نسخه ها
بهبود بهره‌وری نیروی انسانی تعمیرگاه با در نظر گرفتن قابلیت اطمینان سیستم مطالعه موردی سامانه اتوبوسرانی تندرو تهران (BRT)
سعید نجفی زنگنه*1، ناصر شمس قارنه2، سید علیرضا نبویه2، عبدالحمید اشراق نیا جهرمی3
1- دانشکده مهندسی صنایع- دانشگاه صنعتی شریف
2- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
3- دانشگاه صنعتی شریف
چکیده:   (4688 مشاهده)

بهره‌وری نیروی انسانی، از موضوعات مهم مدیران سازمان‌ها بوده ودر این میان، ارتقاء بهره‌وری در سیستم‌های خدماتی از اهمیت ویژه ای برخورداراست. همچنین یکی از مسائل بسیار پر اهمیت در سیستم‌های شکست‌پذیر رسیدن به یک سطح مناسب از قابلیت اطمینان برای برآورد رضایت مشتریان و هم چنین سیستم می‌باشد. سیستم‌های تعمیرات و نگهداری از جمله سیستم‌های حساس می‌باشند که افزایش قابلیت اطمینان در آن با هزینه مواجه هست. این سیستم‌ها به دلیل ماهیت تصادفی رخداد خرابی‌های همیشه با یک عدم قطعیت روبرو هستند.

 ما در این تحقیق از تکنیک شبیه‌سازی برای سیستم تعمیرگاهی استفاده نمودیم. برای این کار داده‌های مربوط به یک سال از خط یک اتوبوسرانی تندرو تهران جمع آوری شد و پس از تعیین توزیع هر یک از انواع خرابی به شبیه‌سازی آن در نرم‌افزار ARENA پرداخته شد. برای پیش بینی تعداد خرابی‌ها از شبکه‌ی عصبی مصنوعی چند لایه استفاده گردید. نهایتاً با استفاده از خروجی این مرحله به مدل‌سازی ریاضی برای محاسبه تعداد اپراتورهای تعمیرگاهی با استفاده از نرم‌افزارGAMS  پرداخته شد. در واقع تخصیص بهینه نیروی انسانی منجر به افزایش کارایی و جلب رضایت استفاده‌کنندگان به عنوان هدف اصلی سیستم خواهد شد.

واژه‌های کلیدی: بهره‌وری، قابلیت اطمینان، عدم قطعیت، نرم افزار ARENA، برنامه‌ریزی آرمانی، ظرفیت‌یابی
متن کامل [PDF 1358 kb]   (1719 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/6/29 | پذیرش: 1395/10/27 | انتشار: 1395/11/17
فهرست منابع
1. [1] انصاری رنانی، قاسم و سبزی علی آبادی، سارا،"اولویت بندی عوامل سازمانی موثر در ارتقای بهره وری نیروی انسانی در صنایع کوچک"، بررسی های بازرگانی، شماره 39، دوره 7، 49-64.


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 2 - ( 11-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها